Instagram Reels vs TikTok: de strijd om Generatie Z

Eerder deze maand heeft Instagram Reels in meer dan 50 landen geïntroduceerd. Een functie waarmee je korte video’s kan opnemen en muziek of speciale effecten kan toevoegen.

Net als Instagram TV is het een extra functionaliteit binnen de Instagram App. Het biedt de mogelijkheid om korte video’s van 15 seconden op te nemen en deze te bewerken met speciale effecten en muziek. Hiermee wilt Instagram concurreren met omstreden mega concurrent TikTok.

Instagram gaat de strijd aan

Al lange tijd kon Instagram enkel toekijken hoe de Chinese concurrent TikTok de harten van tieners over de hele wereld over nam. Het dagelijkse gebruik van Instagram daalde en de app werd zelfs minder gebruikt dan TikTok in de leeftijdscategorie 6 t/m 11 jaar. 

Gebruik social media vanaf 6 jaar, bron: Newcom.

Nog niet heel lang geleden kwam TikTok negatief in het nieuws door privacyproblemen in de Verenigde Staten. President Donald Trump kondigde aan de app te verbieden vanwege privacyredenen.

Het perfecte moment voor Instagram om hun nieuwe functie te introduceren: Reels. 

Reels is een nieuwe functie binnen de Instagram app waarmee je video’s van 15 seconden kan opnemen. Deze video’s kan je bewerken met muziek en special effects. Deze video’s worden in ontdekken gedeeld van Instagram, maar je kan het ook op je eigen feed delen.

De Reels video’s krijgen een eigen sectie op je Instagram profiel. Als een soort tabblad kan je wisselen tussen je originele feed, IGTV, foto’s waarin je bent getagd en nu dus ook jouw Reels.

Hoe maak ik een Instagram Reel video?

  1. Open Instagram.
  2. Klik linksboven op het camera icoon (of swipe van links naar rechts).
  3. Selecteer onderin Reels.
  4. Maak een video en bewerk deze later, of voeg alvast wat effecten toe. Het is ook mogelijk om een eerder gemaakte video in te laden.
  5. Als je een openbaar profiel hebt, kan je de reel in het ontdekken deel delen van Instagram. Anders wordt het alleen met jouw eigen volgers gedeeld.

Zo herken je Reels

Als je door je feed scrollt of het ontdekken-tabblad, herken je de Reels net als IGTV video’s door het logo links onderin.

Zo vind je Reels

Door op het logo van een Reels video te klikken kom je in de Reels omgeving. Door naar onder te scrollen kan je andere Reels bekijken die Instagram jou voorschotelt. Reels van specifieke gebruikers vind je op het account van de gebruiker. Net als op jouw account is er een nieuw tabblad toegevoegd waar al jouw Reels worden opgeslagen. Dit tabblad verschijnt pas als de gebruiker een Reels video heeft geplaatst.

Voor wie is Reels?

Reels zijn korte, grappige en soms bewerkte video’s. Vergelijkbare formats kennen we al jarenlang en zijn altijd al erg populair geweest op het internet. 

Eerder hadden we Vine (grappige video’s van 7 seconden). Later kwam Musically, die effecten als slomo’s toevoegde aan populaire muziek lipsyncen. Opvolger TikTok ging weer verder met de special effects en wist een enorm publiek aan te spreken: generatie Z. Een groep betrokken, natuurlijke creators die zijn geboren tussen 2000-2015.

Overwinning

Een groot deel van de TikTok gebruikers is Amerikaans. De maatregel van Donald Trump zal dus veel effect hebben op beide apps. Het imago van TikTok heeft flink wat schade opgelopen. Het lijkt erop dat de overwinning naar Instagram zal gaan. We zien dat veel TikTokkers hun (oude) content al kopiëren naar Instagram. Ondertussen is Microsoft bezig met de overname van de Amerikaanse tak van TikTok.

Lees over onze aanpak, projecten, marketingtips en meer!

Design Club

Vacature Video Editor

Als video-editor! Ben je opzoek naar een stage vanaf februari 2021?
Livestream studio Utrecht

Livestream studio

Een fonkelnieuwe, zelfvoorzienende studio voor televisie-uitzendingen, livestreams, online video’s, virtuele producties en fotoshoots: deze maand ziet Studio Bocavista het levenslicht.

Stagiair gezocht

Neem dan contact met ons op!

Dat bureau zie ik wel zitten!

Denk je nu: “Dat bureau zie ik wel zitten”? Neem dan contact met ons op! Dan kijken we hoe ons team jou kan helpen.

Bel mij op 034 82 20 055, 06 535 52 458 of mail naar nynke@bocavista.nl.